Merhaba arkadaşlar bugün çok eski bir tarihe tanıklık edeceğiz. Hadi gelin beraber bakalım.

İlk olarak Windows NT 3.1 Advanced Server ismi ile piyasaya sürülen ilk sunucu işletim sistemi NT çekirdek mimarisi üzerinde yükselmiştir.

NT kısaltması Microsoft tarafından “New Technology” adı ile lanse edilmiştir. Bu çekirdek bize kullanıcı modu ve çekirdek modu (Kernel modu) sunuyor. Kısacası multi-tasking kavramının hayatımıza katılması diyebiliriz.

Aslında ilk denemeyi Windows NT 3.1 Advanced Server sürümünde yaptım fakat bir uyumsuzluk söz konusu olduğundan sanal makine sürekli patladı.

Bende Windows NT 3.51 Advanced Server sürümünü denemeye karar verdim.

Öncelikle aşağıdaki linkten NT 3.51 i indiriyoruz.

Link: https://winworldpc.com/product/windows-nt-3x/351

Bazı sitelerde ISO sürümü ile birlikte Floppy disk sürümü de mevcut. ISO kalıbı olan yüklemelerde zaten 1 adet boot diski bulunuyor. Bende 3 diskte boot ediyor.

Önce bir sanal makine oluşturuyoruz. Aşağıdaki ayarı kullanarak ileri ileri diyip oluşturun.

Vmware den sanal makinemize 1 adet Floppy Disk ekliyoruz. Zaten farkındaysanız sürücü bağlantı noktaları IDE yani en eski bağlantı standartlarından biri. Az uğraşmadık kasaya sığdırmak için 🙂

Şimdi bu kısımda önemli olan şu floppy diske .img uzantılı boot dosyaları CD-ROM a da .ISO uzantılı dosyaları gösteriyoruz. Elimdeki klasördeki yapı aşağıdaki gibi.

Boot Diskleri (sırayla takılacak)
Window ISO dosyası

Sanal makinemizi açıyoruz.

Daha açılır açılmaz diskler takılı olduğu için hemen boot ediyor. Daha ne oluyor derken bizden 2. boot diskini istiyor ve sanal makinemizin ayarlarına geri dönüp 2. boot diskimizi takıyoruz.

Enter tuşuna basarak ilerliyoruz.

Bizi 2 farklı yükleme seçeneği karşılıyor. Eğer direkt olarak hiçbir şey ile uğraşmak istemem derseniz “Enter” tuşuna basıp hızlı bir şekilde yüklemeyi başlatabilirsiniz.

Biz “Custom” seçeneğinden ilerlemek için C tuşuna basıyoruz.

Burada sonradan eklenen herhangi bir aygıt var mı bunun için taramak yapmak isteyip istemediğimizi soruyor. Biz buna “Enter” ile cevap verip devam ediyoruz ve taramasını istiyoruz.

Bu adımdan sonra bizden 3. Boot diskini istiyor. Diski takıyoruz ve taramaya başlıyor.

Taradıktan sonra bulduğu adaptörleri bize bildiriyor. Enter a basıp devam ediyoruz.

Biz burada hatırlıyosanız CD-ROM üzerinden ilerlemiş ve .ISO kalıp dosyasını sisteme göstermiştik. Bundan dolayı “Enter” a basıp devam ediyoruz.

Bir sonraki ekranda tüm verilerin silineceği bilgisi veriliyor. Bu sefer C tuşuna basıp devam ediyoruz.

Klavye vb. ayaları seçebiliyoruz. Enter a basıp devam edelim.

Burada disk bölümlemesi gibi işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Enter diyoruz ve devam ediyoruz.

Dosya sistemini seçeceğimiz kısım. Zaten 1gb lık bir alanımız var. Bunun için FAT seçsek yeterlidir.

Ardından format ekranında format atılıyor. Çok hızlı bir şekilde.

Burada işletim sistemini yükleyeceğimiz dizini seçiyoruz ve tüm dosyaları yüklüyor. O kadar hızlı ki ekran görüntüsü bile alamadım 🙂

Burada bize bir uyarı veriyor. Tekrar gereksiz yere boot ekranı ile uğraşmamak için Floppy diskteki boot diski çıkartın diyor. Bizde aynen öle yapıyoruz.

Açılan ekranda yazan talimatları izleyerek önce format daha sonra yüklemeye başlıyoruz. Daha sonra bilgisayarımız kapanıp açılıyor ama ondan önce floppy disklerini çıkartmayı unutmayın.

Bu ekranda bizden özel bir isim ve bir şirket ismi istiyor. Yazıyoruz ve devam ediyoruz.

Product ID: 11111 yazıp geçin.

Bu ekranda ise normal bir additional dc mi yoksa Primary DC mi olsun diye bize soruyor. Biz Domain Controller seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

Burada DC mizin ismini giriyoruz. Ben klasik DC01 girdim.

Bu ekranda bölgesel dilimizi seçiyoruz. Ben aynı şekilde hiç değiştirmeden devam ediyorum.

Bu yükleme sihirbazı içerisinde hangi işlemleri yapmak istediğimizi seçtiğimiz bir ekran. Burada ben printers seçeneğini kaldırdım.

Bu ekranda ise diğer adı windows features olan windows bileşenlerini ayarladığımız bölüm.

Network adaptörlerini aramak istediğimiz için “Continue” butonuna basıyoruz ve devam ediyoruz.

Taramamız sonucunda AMD PCNET Ethernet adaptörünü bulduğunu bize gösteriyor. Yine devam ediyoruz.

Burada ethernet kartımızın hangi ayarlar ile çalışması gerektiğini seçiyoruz. Direkt olarak devam diyerek ilerleyebilirsiniz.

Bu ekranda networkümüze ait hangi protocolleri kullanacağımızı seçiyoruz. Eğer bir dizin paylaşacaksak NETBEUI Trasport u aktif etmemiz gerekiyor.

Burada TCP/IP ile hangi network bileşenini kullanmak istediğimizi seçiyor ve devam diyoruz. Sonra yükleme başlıyor.

Burada tüm network ayarlarımızı daha öncesinde seçtiğimiz için ethernet kartımızın IP ayarlarını girebiliriz.

Ortamımızda herhangi bir DHCP yok ise ip adresimizi ve sağ tarafta bulunan DNS butonuna basarak dns adresimizi giriyoruz.

Yukarıdaki ekran görüntüsünden gördüğünüz gibi daha önceki adımlarda seçeceğimiz söylemiş olduğumuz Primary Domain Contoller ı seçerek kendi domain adımızı yazıyoruz ve OK butonuna basıyoruz.

Serverımıza ait klasik admin hesabının şifresini girmemizi istiyor. Fazla yüksek şifre güvenlik standartına sahip değil. Hatta 12345 i bile kabul ediyor. 🙂

Sanal ram olarak kullanılacak olan Page file ın hangi diskte ve ne kadar boyuta sahip olabileceği bilgileri giriyoruz.

Saat bölge ve tarih ayarlarımızı yaptıktan sonra OK butonuna basarak devam ediyoruz.

Evet herşey bittikten sonra Windows NT 3.51 Advanced Server ımıza ait masaüstü de diyemeyeceğimiz bir dashboard ekranı ile karşılaşıyoruz ve tarih yeniden canlanıyor :))

NOT: Sanal pc mize eklediğimiz HDD IDE bağlantı arayüzünü kullanmakta. Fakat CD-ROM da SCSI bağlantı arayüzünü bizden istiyor. Bağlantı arayüzlerine dikkat ettiğiniz sürece rahatlıkla yükleyebilirsiniz.

Bir sonraki nostalji yazımızda Windows NT 3.51 Advanced Server ın özelliklerini inceleyeceğiz.

Görüşmek üzere..