Merhaba arkadaşlar bugün değinmek istediğim konu DHCP. DHCP nin açılımı “Dynamic Host Configuration Protocol”. Sade bir anlatım ile bilgisayarlara otomatik bir şekilde sırayla IP atamaktadır. DHCP yi kullanırken ayrı belirtilen IP bloğunda herhangi bir ip aralığını belirterek o aralıktaki IP lerin dağıtılmasını engelleyebiliriz. Ağda IP çakışması ve ağda sürekli olarak taşınabilir cihazların kullanımına imkan tanımaktadır. Ayrıca DNS yönetimi de kolaylaşmış oluyor.

Örneğin: 192.168.10. 20 – 192.168.10.30/24 şekilde bir IP aralığı vererek bu aralıktaki IP lere statik olarak printer, parmak okuma vb. cihazlara tanımlama yapabiliriz. Ayrıca verilecek IP nin kira süresi de DHCP sunucusu üzerinden belirlenmektedir.

Ayrıca bir client a atanan IP ye kiralama süresi tanımlayabiliyoruz.

Ağ a katılan yeni bir client öncelikle DHCP discover paketleri göndermektedir. Burada bana IP verecek var mı diye soruyor. Ardından Client tan çıkan Discover paketleri eğer ortamda bir DHCP var ise DHCP sunucusu üzerinden cevap geliyor (offer). DHCP request ile IP talep ediyor. Ardından DHCP Acknowlegdment mesajı geliyor ve IP ataması tamamlanmış oluyor.

Görüşmek üzere 🙂